Stickning
Allt om stickning
 Garn
-->
 

Sugar 'n Cream

Lily 's Sugar n' Cream är ett bomullsgarn som varken är merceriserat eller gasserat. Det är därför lite luddigt och tjockare än de flesta bomullsgarner vi är vana vid i Sverige även om det på senare tid kommit fram liknande garner även här.

 

 Sugar 'n Cream ombre (melerat) i Key Lime Pie färgen.

 

Sugar 'n Cream används framförallt till att sticka kökshanddukar, tvättlappar, disktrasor och dylikt. Det är ett rustikt garn med många vackra färger. Det finns i melerat, enfärgat, randigt och twist. Alla har sina fördelar.

 

Jag har stickat mycket med Sugar 'n Cream och det är så pass tjockt att det går fort att sticka med och tack vare de härliga melerade färgställningarna och det stora urvalet gillar jag garnet.

 

Trots det har det ganska många nackdelar. En är förstås att det inte finns att köpa i Sverige och knappt i Europa, vilket innebär att jag har fått det mesta från vänner i USA: Det är också ganska dålig kvalité egentligen för att vara ett bomullsgarn. Det går lätt att bara dra av och jag tror inte jag ännu har träffat ett garn från Sverige eller Europa som så lätt går att dra av. Dessutom tappar det fort färgen när man tvättar det.

 

Fördelarna är att det är rustikt och drar åt sig vatten. Det är idealiskt att sticka kökstrasor med som man sedan tvättar i maskinen och återanvänder gång på gång på gång. Definitivt mer miljövänligt än de gamla Wettextrasorna och definitivt trevligare att se på i köket. En annan fördel är också den oerhörda mängd vackra färger och färgblandningar som finns att välja mellan. I USA är det också ett oförskämt billigt garn. Ett nystan ligger sällan på mer än omkring 15 kronor för ett ca 55-60 grams nystan.

 

Nackdelarna har jag nämnt - svårt att få tag på här i vårt avlånga land samt att det är lite dåligt på att hålla färgen när man tvättar det. Att det går av lätt har egentligen inte någon större betydelse för garnet i sig är hållbart nog ändå.