Stickning
Allt om stickning

Hundhår .... och lite annat :)

Hundhår går att spinna. Det har jag hört länge ... men att man gärna ska blanda det med fårull eller nåt annat som har lite längre fibrer. Så i fredags var jag hem till en ny bekantskap för första gången och hon gav mig en hel säck - eller ja, två papperskassar - fulla med päls från en leonberger som hette Ingo. Ingo blev fyra år gammal som ofta dessa mycket stora hundar blir, och jag fick hans päls, för att hon tyckte den var synd att slänga. Jag tog tacksamt emot.

 

Fredagen kom vi hem så sent att jag inte orkade göra så mycket åt pälsen, men på lördag kväll när jag kom hem från stickträff i Veberöd satte jag mig i soffan och började karda och spinna min leonberger. Jag blandade den med ungefär hälften baby alpacka.

 

leonberger/alpacka

 

Den ljusa ullen i den lilla korgen är leonberger blandad med ljus fawn (lite rödbeige) baby alpacka och den mörkare är blandad med både lite mörkare fawn och brun alpackaull. Jag började spinna omedelbart, trots att hundpälsen luktade rätt kraftigt. Jag måste erkänna att min näsa är lite jobbig ibland för den tycker inte om starka lukter och våt hund (även om ullen är torr så var det ungefär så det luktade) är ingen favoritdoft precis ...

 

Uppspunnet såg den ljusare varianten ut så här:

 

spunnet

 

Leonbergerpälsen varierar också en aning i färg från ljusare beige till rödbrun och mörkare med lite svarta strån i. Men här har jag sorterat ut den ljusare och den mörkare i sektioner för att få lite melering på garnet.

 

Tvinnat såg det senare ut så här på spolen:

 

tvinnat

 

Sedan blev garnet tvättat ordentligt i Grumme Fintvätt och hängdes på tork. Jag är glatt överraskad över att mina garner verkar avsevärt mer välbalanserade nu för tiden och ser inte ut som fågelnästen byggda av fåglar på crack ...

 

Innan jag tvättade det såg det ut så här:

 

härva

 

Så snart garnet var nästan helt torrt kastade jag mig över det och nystade. Detta blev sedan resultatet - en mössa som hon som gav mig leonbergerullen ska få.

 

mössa

 

mysse

 

Jag har gjort annat också - bland annat färgat lite topsband. Det ser rätt hiskeligt ut, men blir ganska trevligt uppspunnet faktiskt. Får visa mer senare :)

 

ull

 

Nu när mössan är färdig vet jag dock inte riktigt vad jag ska göra. Man får nästan en liten depression efter ett avslutat projekt. Nåja, depression och depression men det känns lite .... tomt :-)

 
Kommentarer
 
 
Lillemor  (mormorslinneskap.blogspot.com)
 

Så vackert! Vilken härlig färg, tänk vad kul för matte att få en vovvemössa. Jag har börjat kamma mina katter för att få ihop lite tussar att spinna in som effektpluttar ihop med ull så småningom. När dom slåss så kan man plocka tussar på golvet också, det hade min hjälpsamme gubbe gjort häromdan. Stolt kom han med en tuss som jag skulle få spinna av, bara det att han hade plockat dammtussar (samma färg som katt-ullen) och skulle DET gå att spinna då är jag helt självförsörjande för hela livet kan jag lova. Jag har spunnit klart det gröna nu och plajat med grå gotlandsull. Min första härva! Gissa hur stolt jag är?

 
Cecilia  (cecilias-sida.blogspot.com/)
 

Det blev ju en väldigt fin mössa och det måste kännas speciellt för Ingos matte att få bära den!

 
Lotte  (akleja.org/wordpress/)
 

Så häftigt med hundhår. Du gör så fina garner. Jag bara måste lära mig spinna någon gång.. Det verkar så kul.

 
Anonym  
 

Tack för att du delar med dig av dina äventyr! Mössan är helt underbar! Hon som kommer få den kommer bli superglad.
Kram din hemliga vän S

 
Elisabeth  (allalivetsgodasaker.blogspot.com/)
 

Den blev superfin mössan ju! Men har du alltså bara ett stickprojekt i gång? Det var duktigt - virrig som jag är har jag säkert 7-8 i taget och vill gärna göra lite på allt....

 
Lina Svan  (caija.blogspot.com/)
 

Hundhår är trevligt (för det mesta att spinna) väninnan har Keeshondar en tysk spetsras som har den ljuvligaste av ull att jobba med. Stråna är mellan 4-8 cm långa beroende på var på kroppen man tar ull ifrån.

Detta kardar jag och spinner rakt upp och ner som det är. Ingen inblanding av andra fiber, och garnet håller ihopa otroligt väl. Dock så emellanåt så får man ju en påse som luktar mer blöt hund än andra... men man får hålla för nosen och vänta tills man tvättat garnet :D

Vi kanske kan byta? litet kees mot något färgat topsband kanske? :)

mössan blev supersöt!

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till blogg
 

 
 
Om blogginlägget
Datum: 2010-11-09
Taggar: hundhår leonberger spinna färga
Kategorier:  Spinna Stickning
 
     
 
 
Senaste blogginläggen